Nederlands
Boek direct
  • Als u een kortingscode heeft, kunt u deze hier invullen

image

Boek nu met 15% korting! Uw kortingscode is: clemens

Boek nu met korting
Boek nu met korting

Historie

De Raadhuisstraat is een straat in de Amsterdamse binnenstadtussen de Nieuwezijds Voorburgwal en de Keizersgracht. De straat is genoemd naar het voormalig Raadhuis of Stadhuis; thans Paleis op de Dam.

De Raadhuisstraat ontstond in 1895 na demping van deWarmoesgracht tussen het Singel en de Herengracht en verbreding van de Huiszittensteeg en Korte Huiszittensteeg, tussen Nieuwezijds Voorburgwal en het Singel. Tussen de Herengracht en de Keizersgracht werd een doorbraak gemaakt, die omdat de aansluitende straten niet in elkaars verlengde lagen in een S-bocht kwam te liggen. Bij de doorbraak werden enkele monumentale grachtenpanden gesloopt om plaats te maken voor de inmiddels ook monumentale Winkelgalerij (Van Gendt, 1899).

Op de 17e-eeuwse Westermarkt werd de Waag gesloopt en de in het verlengde liggende Rozengracht werd gedempt. Zo ontstond een brede uitvalsweg van de Dam naar de nieuwe wijken ten westen van de Singelgracht. In het verlengde van de Rozengracht werd, ook in 1895, de De Clercqstraat aangelegd.

Ten zuiden van de Raadhuisstraat liggen tussen de grachten: de Negen Straatjes.